Welkom op het platform Leerslapen
Hét online platform voor zorgprofessionals met handvatten voor de behandeling van patiënten met chronische
slapeloosheid (insomnie).
Scholing / Supervisie
Behandelprogramma
Ondersteunend materiaal
Insomnie
We spreken van chronische slapeloosheid of insomnie als het in slaap vallen, het niet kunnen doorslapen en/of het veel te vroeg wakker worden minimaal drie maanden of langer speelt, minimaal drie keer per week optreedt en klachten geeft overdag. Ongeveer tien procent van de Nederlandse volwassenen lijdt aan insomnie.
NHG richtlijn insomnie
Diagnostiek en behandeling van slapeloosheid vindt zoveel mogelijk plaats in de huisartspraktijk door de huisarts of POH-GGZ. Medicamenteuze behandeling is alleen kortdurend geïndiceerd bij een hoge lijdensdruk en/of ernstig disfunctioneren overdag. De behandeling van slapeloosheid is bij voorkeur niet-medicamenteus. Het geven van psycho-educatie, slaaphygiënische adviezen en gedragsinterventies in de eerste lijn is van groot belang. Zie voor meer informatie en concrete handvatten voor het toepassen van de adviezen uit de richtlijn richtlijnen.nhg.org/standaarden/slaapproblemen-en-slaapmiddelen.
Cognitieve gedragstherapie voor insomnie
Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) is de ‘gouden standaard’ voor de behandeling van insomnie. De belangrijkste pijlers van deze behandelvorm zijn: psycho-educatie, zelfregistratie van het slaap-waakgedrag , gedragsmatige adviezen en cognitieve interventies. CGT-i is voor de meeste mensen met slapeloosheid effectief. Van zeventig tot tachtig procent van de patienten verbeterd de slaap (Riemann & Perlis, 2009).
Waar wordt insomnie behandeling gegeven?
Niet medicamenteuze behandeling is voor chronische insomnie de behandeling van eerste keuze. Deze behandeling dient in de eerste of tweede lijn gegeven te worden. Diverse zorgprofessionals kunnen behandeling middels CGT-i bieden. Afhankelijk van de diagnose en de ernst van de klachten kunnen patiënten terecht bij huisartsen (NHG richtlijn), praktijkondersteuners GGZ van de huisarts, psychologen (BGGZ, SGGZ), verpleegkundig specialisten GZZ, slaapoefentherapeuten of bij de praktijkondersteuners van de arbodienst.
Behandeling kan zowel in persoon als online worden geboden. Bij de insomnie behandeling kan een zorgverlener gebruik maken van het CGT-i protocol. Ter ondersteuning van deze behandeling biedt Leerslapen gratis ondersteunende materialen en hulpkaarten, zie hiervoor de button onderaan deze pagina. Bij de online behandeling kan gebruik worden gemaakt van programma’s zoals i-Sleep, waarbij een behandelaar een patiënt van feedback voorziet.
Steeds meer zorgprofessionals zijn geschoold in het geven van CGT-i. Als expertisecentrum neemt het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe de verantwoordelijkheid om een kwalitatieve insomnie behandeling in de eerste en tweede lijn te vergroten en te verbeteren. We doen dit onder meer via het aanbieden van scholing/training aan zorgverleners op het gebied van slaaptherapie.
Leerslapen
De juiste zorg, op de juiste plek. Het is de missie van Kempenhaeghe om patiënten zo goed mogelijk te helpen, op de plek waar het kan. Daarom deelt het expertisecentrum op het gebied van slaapgeneeskunde graag haar kennis en expertise met andere zorgprofessionals. Dit online platform, opgezet in een samenwerking van Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Slaapstraat en de Hersenstichting is bedoeld voor zorgprofessionals. Het biedt handvatten waarmee zij patiënten met chronische slapeloosheid (insomnie) beter kunnen behandelen.
Leerslapen biedt:
Leerslapen leert zorgprofessionals om een optimale insomnie behandeling te geven aan patiënten met chronische slapeloosheid (insomnie). Leerslapen biedt toegang tot:
- Scholing cognitieve gedragstherapie-insomnie (CGT-i) voor de POH-GGZ en overige GGZ-professionals. Scholing wordt zowel online als op locatie aangeboden.
- i-Sleep: toegang voor zorgprofessionals tot online CGT-i behandeling voor patiënten (e-health)
- Ondersteunend gratis materiaal zoals gesprekskaarten, ontspanningsoefeningen, module Leer Beter Slapen
(makkelijk leesbare trainingsmodule voor EPA (ernstig psychiatrische aandoening) patiënten en het slaapdagboek.
Enkele feiten over slaap:
- 1/3 van alle volwassenen ervaart al enige tijd slaapklachten.
- Ongeveer 10% van de Nederlandse volwassenen lijdt aan chronische slapeloosheid.
- Chronische slapeloosheid tast de kwaliteit van leven aan en vermindert het psychologische welzijn.
- Onbehandelde slapeloosheid vergroot de kans op het krijgen van psychische problemen.
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? |
|